Tęczowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 400mln. Każdą wylać do płaskiego naczynia. Wstawić do lodówki do stężenia. Pokroić w kwadraty.
2.Przygotować biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
3.Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
4.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Rozkroić na 2 blaty.
5.Śmietanę lekko spienić trzepaczką i dodawać stopniowo dodawać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej (ok.1-2łyżek) ilości gorącej wody,cały czas mieszając.
6.Tortownicę wyłożyć folią, ułożyć pierwszy blat biszkoptowy i wlać masę śmietanową.Schłodzić i dodać pocięte w kwadraty trzy galaretki.
7.Wstawić do lodówki na ok.2-3h.
Przed podaniem można posypac cukrem pudrem
Komentarze