Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga kulinarnego "Moje wypieki". Ten piękny tort zachwyci wszystkich gości. Nie tylko wspaniale wygląda, lecz również wyśmienicie smakuje. Idealny na prezent dla bliskiej osoby.
3 godz.
Składniki:
Składniki na biszkopt (5 blatów):
-225 g masła
-220 g cukru
-5 białek
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-375 g mąki pszennej
-4 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki soli
-350 g mleka
Masa do przełożenia blatów:
-litr śmietany kremówki (36%)
-kilka łyżek cukru pudru, do smaku
-ekstrakt waniliowy
-250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- barwniki w proszku (czerwony, pomarańczowy, żółty, niebieski, zielony)
1.Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać. Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników. Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 5. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników w proszku - niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Piec każdy blat około 20 minut w 190 stopniach. Ostudzić.
2.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
3.Przełożyć kolorowe blaty masą. Dowolnie udekorować (u mnie dekoracja z masy cukrowej). Schłodzić w lodówce min. 2 h. Smacznego!
Komentarze