Prościutkie, szybciutkie ( nie licząc czasu tężenia) i dekoracyjne ciasto. A do tego niezbyt kaloryczne. Z powodzeniem można przygotować na przyjęcie dla dzieci, zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka oleju
Żółty barwnik spożywczy
Pianka jogurtowa:
600 g jogurtu typu greckiego
1 łyżeczka cukru pudru
1 cytrynowa galaretka
1 wiśniowa galaretka
1 agrestowa galaretka
600 ml wody
Dekoracja:
10 g gorzkiej czekolady
Tęczowa pianka jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąki przesiać. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać
2.Następnie dodać żółty barwnik.
3.Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Dodać olej, ponownie lekko wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem tortownicy i piec w 180 st około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić
4.Pianka jogurtowa:
Każdą z galaretek rozpuścić osobno w 200 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
5.Jogurt przelać do miski wymieszać z cukrem pudrem. Podzielić na 3 części
6.Do każdej z cześć stopniowo wlewać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Odłożyć do lodówki dosłownie na 3-5 minut aby masy lekko stężały.
7.Wykonanie:
Biszkopt położyć na talerz i zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć obręcz papierem do pieczenia i wylewać partiami masy. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą udekorować esy-floresy na wierzchu pianki.
Smacznego!
Komentarze