Tęczowa pisanka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Tęczowa pisanka to dobry sposób na oryginalną pisankę dal tych którzy nie umieją malować woskiem a potrafią robić galaretki ;)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - galaretka szafirowa: 1 opakowanie
    - galaretka pomarańczowa: 1 opakowanie
    - galaretka porzeczkowa: 1 opakowanie
    - galaretka cytrynowa: 1 opakowanie
    - galaretka agrestowa: 1 opakowanie
    - niesłodzone mleko skondensowane: 1 puszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tęczowa pisanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tęczowa pisanka 1. Na początek przygotować musimy sobie odpowiednią formę do wylewania galaretek w moim wypadku były to pucharki do lodów.
  • Tęczowa pisanka 2. Po złożeniu wyglądają tak jak na zdjęciu tworząc kształt jajka.
  • 3. Rozpuszczamy pierwszą galaretkę szafirową w 450 ml wody. Dzielimy ja na dwie części i do jednej dolewamy ok kieliszek mleka skondensowanego , do uzyskania odpowiedniego koloru. Szklistą galaretkę wylewamy na dno pucharków ( musimy sobie ocenić ile jej wlać żeby wszystkie galaretki sie nam zmieściły). Odstawiamy do zastygnięcia , a te z mlekiem stawiamy w ciepłym miejscu by za szybko nie stężała i wylewamy gdy poprzednia stężeje.
  • 4. Tak postępujemy kolejno z resztą galaretek.
  • Wykluł się kurczaczek 5. Przed wyjęciem jajko musi dobrze zastygnąć całe więc niech postoi w lodówce ok 2 h co najmniej. Wyjmujemy zamaczając naczynie na ok 2 sekundy w gorącej wodzie. Nakładamy jedna połówkę na drugą tworząc kształt jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować