Terrina ryżowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.RYŻ: połowę masła rozgrzej w garnku i podsmaż posiekaną cebulę. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj. Dolej wermut i poczekaj aż wyparuje. Następnie wlewaj stopniowo gorący bulion cały czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. dodaj ser i resztę masła. odstaw do wystygnięcia.
2.BESZAMEL: w rondelku rozpuścić masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. mieszając stopniowo dodawaj mleko. Gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. na koniec dodaj ser i przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jak wystygnie dodaj do niego żółtka. białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj do beszamelu.
3.Kurczaka podsmaż na patelni. Groszek osusz, a marchewkę pokrój w plasterki.
4.Foremkę do keksówki wyłóż papierem do pieczenia. dno i ścianki wyłóż ryżem(zostawiając trochę na później) wysmaruj go beszamelem. Połóż połowe warzyw, zalej kolejną porcją beszamelu, następnie połóż kurczaka, a na niego resztę warzyw. wszystkie warstwy i wierzch przekładaj beszamelem. na samej górze połóż warstwe pozostałego ryżu.
Formę wstawić do większej i wlać do niej gorącą wodę, tak do połowy. Całośc wstawić do piekarnika i zapiekać przez 75 min w temp. 160 st C . (z termoobiegiem). Podawać najlepiej z jakimś ostrym sosem, np pomidorowym.
Komentarze