Taka przystawka sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale również w ciągu całego roku. Fajny pomysł dla gości, jak i na co dzień.
Składniki:
0,5 kg twarogu tłustego
50 ml śmietany 18%
100 g zielonego ogórka
5-7 rzodkiewek
50 g żółtego sera
0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich
sól, pieprz do smaku
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl wody
200 g szynki konserwowej w plasterkach
Terrina twarogowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski dodać śmietanę, startą na dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę (bez skórki), żółty ser pokrojony w kostkę i zioła dalmatyńskie. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę wlać do twarogu i wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą i plasterkami szynki. Przełożyć masę serową i z góry również położyć plasterki szynki. Całość szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Podać z pokrojonym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze