Wielkanocna terrina

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 4 osób

Smaczna i ładnie wyglądająca terrina

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego
    1 ogórek wężowy
    125 ml śmietany kremówki
    garść posiekanego drobno koperku
    1 ząbek czosnku
    kilka listków świeżej mięty
    3 łyżeczki żelatyny
    sok z 1/2 cytryny
    kilka rzodkiewek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Wielkanocna terrina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Terrina w kształcie jajka 1. Ogórka dokładnie myjemy i kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki, układamy je na ręczniku papierowym i posypujemy odrobiną soli.Odkładamy na trochę, odsączamy i wykładamy wyłożone folią spożywczą foremki( ja użyłam pucharków do lodów).
  • Terrina w kształcie jajek 2. Ser mielimy dwukrotnie i mieszamy z ubita na sztywna śmietaną na gładka masę. Dodajemy posiekany koperek, miętę, rzodkiewkę i kawałek ogórka. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Terrina w kształcie jajek 3. Żelatyną rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i mieszamy z masę oraz ubitym białkiem, mieszamy i przelewamy do pucharków ( ja użyłam do lodów) wyłożonych ogórkiem. Odstawiamy do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować