Wielkanocna terrina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka dokładnie myjemy i kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki, układamy je na ręczniku papierowym i posypujemy odrobiną soli.Odkładamy na trochę, odsączamy i wykładamy wyłożone folią spożywczą foremki( ja użyłam pucharków do lodów).
2.Ser mielimy dwukrotnie i mieszamy z ubita na sztywna śmietaną na gładka masę. Dodajemy posiekany koperek, miętę, rzodkiewkę i kawałek ogórka. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3.Żelatyną rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i mieszamy z masę oraz ubitym białkiem, mieszamy i przelewamy do pucharków ( ja użyłam do lodów) wyłożonych ogórkiem. Odstawiamy do stężenia.
Komentarze