Terrina wieprzowa

4.5 (150 ocen)

  • 25 min

Pyszna przystawka do dobrego wina. Moja dziewczyna ją uwielbia :-)

  • 25 min

Składniki:

  • Mięso wieprzowe w galarecie (według uznania)
    musztarda sarepska
    oliwa
    sól/pieprz
    koperek
    natka pietruszki
    powidła śliwkowe
    cytryna lub sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Terrina Przystawki

Terrina wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zsiekać na drobniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać odrobinę oliwy. Wymieszać w jednolitą masę, a następnie schłodzić w lodówce z 10 min. Z natki pietruszki i koperku zerwać tylko liście. Wymieszać i doprawić szczyptą soli, oliwą oraz paroma kroplami cytryny.
    Schłodzone mięso uformować dowolnie, dodać musztardę do smaku. Sałatkę z ziół i powidła wyłożyć obok mięsa. Smacznego!!!

Porady

Do zsiekanego mięsa można dodać trochę galarety by zwiększyć lepkość mięsa. Należy uważać z przyprawianiem ziół. Smak powinien być lekko słono kwaśny. Do tego polecam świeżą bagietkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować