Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem

4.5 (197 ocen)

  • 25 min

Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem to raj dla podniebienia. Idealne na śniadanie lub przystawkę. Dziś zamiast podłużnej formy użyłam kokilek (foremek do zapiekania).Terrine można przygotować z mięsa, ryb, owoców morza a nawet warzyw. Zachęcam do eksperymentowania

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:

    ◦80 g twarogu (użyłam półtłustego)
    ◦2 miękkie awokado
    ◦200g wędzonego łososia w plastrach
    ◦1 łyżka posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji
    ◦3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
    ◦1 zielony ogórek wężowy
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    ◦1 cytryna
    ◦1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Terrina Przystawki

Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka myjemy i przy pomocy obieraczki kroimy wzdłuż na długie i cienkie plastry (ok.8-10 plastrów). Pozostałego ogórka kroimy w drobną kostkę. 2 kokilki smarujemy oliwą z oliwek . Do środka każdej wkładamy 2 plastry ogórka (tworząc z nich „X”), następnie plastry łososia układamy tak, aby przykrywały dno, oraz brzegi foremek.

    Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ, który przekładamy do miseczki. Dodajemy twaróg, koperek , kilka kropli soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy orzechy i ogórka pokrojonego w kostkę (ok. 3 łyżek). Mieszamy.

    Wyłożone łososiem kokilki napełniamy masą, wygładzamy wierzch, a wystające poza masę kawałki ogórka i łososia zaginamy do środka „otulając” całe nadzienie. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.

    Przed podaniem wyjmujemy z foremki terrinę spodem go góry (jeśli nie chce „wypaść, delikatnie podważamy łyżeczką lub nożem). Dekorujemy gałązkami koperku i plasterkami ogórka.

    Podajemy z ćwiartką cytryny.

Porady

Jeśli chcecie przygotować terrinę w podłużnej formie to proponuję najpierw wyłożyć ją folią spożywczą tak, aby wystawała za jej brzegi. Dzięki temu łatwiej będzie później przełożyć terrinę na talerz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Łosoś wędzony Twaróg Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować