1.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na ok. 1 godzinę.
Żółtka najpierw nieco utrzeć z cukrem, a następnie kontynuować ucieranie nad parą.
(Można też utrzeć żółtka na zimno, ucierając do momentu, aż masa będzie jasna i dość sztywna.)
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z żółtkami. Następnie do żółtek dodawać serek mascarpone, ucierając na kremową masę. W trakcie ucierania, dodać
4 łyżki likieru migdałowego.
2 białka ubić na sztywno ze szczypta soli i delikatnie wymieszać z masą.
Do głębokiego talerza wlać kawę, dodać 4 łyżki likieru migdałowego.
Przygotować prostokątną formę lub kwadratową (24/24 cm do tej ilości jest nieco za duża jeżeli chcemy grubszą warstwę wierzchnią masy).
Biszkopty zanurzać z jednej i z drugiej strony na chwile w kawie i układać w formie.
Na biszkopty wyłożyć ok. 2/3 masy.
Ułożyć drugą warstwą biszkoptów namoczonych w kawie, a na nich rozsmarować resztę kremu. Na wierzch posypać przesiane ciemne kakao i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Komentarze