Tiramisu

0 (0 ocen)

Włoski klasyk, który każdy zna.

Składniki:

  • Składniki (33x22cm):
    -3 paczki biszkoptów podłużnych,
    -1kg serka mascarpone,
    -8 żółtek,
    -1 1/2 szkl. cukru pudru,
    -5 łyżek kakao,
    -4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
    -12 łyżek likieru.

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem do białości (około 30minut). Następnie dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Należy robić to bardzo ostrożnie, żeby krem nie zrobił się rzadki.
  • 2. Kawę rozpuszczalną zalewamy 150ml wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej kawy dolewamy likier i mieszamy. W mieszance maczamy biszkopty i energicznym ruchem wyjmujemy. Wykładamy formę i wylewamy 1/2 przygotowanego wcześniej kremu. Czynność powtarzamy.
    Wierzch posypujemy kakao i schładzamy całą noc. Smacznego :o)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy