Tiramisu

5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niezwykle eleganckie i pyszne ciasto na każdą okazję

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    9 jajek
    1 1/2 szkl cukru
    1 1/2 szkl mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 śmietana 30%
    2 śmietan fiksy
    2-3 łyżki cukru pudru
    ser mascarpone 500g
    2 galaretki cytrynowe (rozpuścić w 2 szkl wody)

    Dodatkowo:
    kieliszek wódki
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka i resztę składników. Można upiec w całości i po upieczeniu podzielić na 3 części lub od razu podzielić na 3 części i piec każdą część osobno. Blacha 36x20cm
    Po upieczeniu rozłożyć i każdą część nasączyć ( do 1/2 szkl wody wsypać kawę rozpuszczalną i wódkę. Wymieszać i tym nasączyć placki.
  • 2. Masa:Śmietanę 30% ubić z fiksami i cukrem pudrem, dodać tężejące galaretki i ser mascarpone. Można do masy dodać kieliszek wódki.
    Masą przekładać placki, wierzch posypać kawą rozpuszczalną. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować