tiramisu w pucharkach

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Tego włoskiego deseru nikomu nie trzeba przedstawiać.Nie dziwię się, że zyskał światową sławę bo jest przepyszny, bardzo delikatny, prosty a zarazem elegancki.Zastanawiałam się w jakiej formie go podać i postawiłam na pucharki, ponieważ masa miała dość rzadką konsystencję.Doskonały na każdą okazję.

  • 30 min

Składniki:

  • na 6 porcji:
    24 podłużne biszkopty
    350 g mascarpone (lub więcej)
    300 ml kremówki
    3 żółtka
    3 łyżki cukru pudru (lub więcej)
    szklanka mocnej posłodzonej kawy (wystudzonej)
    50 ml amaretto
    łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Tiramisu Kawy

Tiramisu w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mascarpone i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej a śmietanka mocno schłodzona. Żółtka z cukrem pudrem ubijać tak długo, aż powstanie puszysta, gęsta i jasna masa. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serkową. Amaretto połączyć z kawą. Biszkopty krótko maczać w kawie i ułożyć na dnie pucharków po dwie sztuki (moje pucharki były za małe i biszkopty musiałam trochę dociąć). Na biszkoptach ułożyć warstwę serka i oprószyć przez sitko kakao. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, masę i znowu kakao. Schłodzić. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować