Tiramisu z mascarpone

4.5 (156 ocen)

  • 3 godz.

Szybki, prosty w wykonaniu efektowny deser. Zachwyca nie tylko wyglądem, ale aromatycznym smakiem

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    2 opakowania biszkoptów podłużnych
    1 serek mascarpone
    250 ml kremówki
    0,5 szklanki cukru pudru
    kakao
    3 łyżki kawy sypanej
    amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Tiramisu z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zaparzyć kawę
  • 2. 2. Kremówkę bardzo dobrze schłodzoną ubić na sztywno. Dodać cukier puder i delikatnie zamieszać.
  • 3. 3. Do śmietany dodać serek i wszytko wymieszać.
  • 4. 4. Do kawy dolać 125 ml amaretto bądź 1/2 olejku migdałowego. Biszkopty maczać w kawie i układać na płasko w podłużnym pojemniku.
  • 5. 5. Na biszkopty wyłożyć masę i kolejno znów biszkopty. Układać warstwowo aż do wyczerpania składników - 3-4 warstwy. Ostatnią warstwą musi myć śmietana. Całość posypać gorzkim kakao.

    Prawdziwy smakosz kawy może zamienić kakao na kawę rozpuszczalną.

    Całość wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Porady

Po pierwsze: biszkopty zamaczaj energicznie i nie za długo, po drugie jeśli nie masz amaretto zastąp go zwykłym olejkiem migdałowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować