250 g mascarpone
200 g śmietanki kremówki 30 lub 36 %
3 łyżki cukru pudru
ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów
ok. 30 ml brandy lub whisky (lub innego alkoholu)
300 g truskawek
50 g migdałów w płatkach
Tiramisu z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy powoli mascarpone. W alkoholu moczymy przez chwilę ciastka i układamy je na dnie podłużnego naczynia. Część truskawek kroimy na pół i układamy w naczyniu przekrojoną częścią do zewnątrz. Na biszkoptach wykładamy większą część kremu z mascarpone, a na kremie jeszcze jedną warstwę biszkoptów namoczonych w alkoholu. Całość pokrywamy pozostałą częścią kremu. Na wierzchu układamy truskawki (pokrojone lub w całości).
2.Płatki migdałów prażymy przez chwilkę na rozgrzanej patelni i kiedy wystygną, posypujemy nimi deser.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można ozdobić listkami mięty.
Komentarze