Prawdziwe tiramisu musi mieć w sobie jajka. Jednak ja boję się surowych jaj jak ognia więc pokombinowałam i zrobiłam. Takie tiramisu bez jajek.
Składniki:
ok. 250 g podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
1 szklanka cukru pudru
200 ml mocnego espresso
100 ml likieru amaretto
1 łyżka brązowego cukru
ciemne kakao do posypania
Tiramisu bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do połączenia.
Kawę espresso mieszamy z brązowym cukrem i likierem amaretto, studzimy.
2.Deser możemy wykonać w blaszce na ciasto lub w pucharkach deserowych. Ja wykorzystałam do niego nieduże miseczki.
3.Biszkopty moczymy w przygotowanym ponczu kawowym, układamy je na dnie. Na biszkopty wykładamy masę śmietanową, posypujemy ją przesianym kakao. Następnie powtarzamy tą samą kolejność, czyli biszkopty, masa śmietanowa i kakao.
Komentarze