Tiramisu bez jajek

4.5 (175 ocen)

Prawdziwe tiramisu musi mieć w sobie jajka. Jednak ja boję się surowych jaj jak ognia więc pokombinowałam i zrobiłam. Takie tiramisu bez jajek.

Składniki:


  • ok. 250 g podłużnych biszkoptów
    500 g serka mascarpone
    500 ml śmietany kremówki
    1 szklanka cukru pudru
    200 ml mocnego espresso
    100 ml likieru amaretto
    1 łyżka brązowego cukru
    ciemne kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do połączenia.
    Kawę espresso mieszamy z brązowym cukrem i likierem amaretto, studzimy.
  • 2. Deser możemy wykonać w blaszce na ciasto lub w pucharkach deserowych. Ja wykorzystałam do niego nieduże miseczki.
  • 3. Biszkopty moczymy w przygotowanym ponczu kawowym, układamy je na dnie. Na biszkopty wykładamy masę śmietanową, posypujemy ją przesianym kakao. Następnie powtarzamy tą samą kolejność, czyli biszkopty, masa śmietanowa i kakao.
  • 4. Deser podajemy dobrze schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować