Tiramisu inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto - ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy obydwie mąki wymieszane i przesiane z pioszkiem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, pieczemy ok. 30 min. Podczas pieczenia przygotowujemy masę nr. 1, ucieramy żółtka z cukrem pudrem do momentu aż cukier się rozpuści a żółtka zbieleją tworząc puszysta masę, (można mikserem) łączymy z serkiem Mascarpone. Do schłodzonej kawy dolewamy alkohol. Przygotowany biszkopt oraz herbatniki nasączamy kawą z alkoholem, następnie nakładamy przygotowaną masę. Powtarzamy tą czynność tworząc trzy warstwy herbatników i trzy warstwy masy Mascarpone. Rozpuszczamy czekoladę w dwóch łyżkach mleka, śmietanę ubijamy z cukrem pudrem następnie łączymy z czekoladą. Masę tę układamy na ostatniej warstwie herbatników i posypujemy startą czekoladą lub kakao.
Komentarze