Pyszne, delikatne tiramisu, jedna warstwa jest z jagodami, tiramisu smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
200 g podłużnych biszkoptów
80 g cukru pudru
500 g mascarpoe
3 jajka
80-100 g jagód (w sezonie zimowym używam mrożone)
3/4 szkl. mocnej kawy, schłodzonej
150 ml likieru amaretto
kakao do posypania
Tiramisu jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka sparz we wrzątku, zanurz je na 10 sekund. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj w misce z cukrem, do białości, partiami dodawaj serek mascarpone. Białka ubij osobno, delikatnie wmieszaj do masy serowej. Połowę masy wymieszaj z jagodami.
2.Przygotuj szklaną formę. Zimną kawę wymieszaj z likierem amaretto, biszkopty maczaj krótko w kawie, stroną gdzie nie ma cukru maczaj. Układaj na spód formy, cukrem do dołu. Na biszkopty wylej masę serową bez jagód. Na tę masę wyłóż ponownie warstwę moczonych w kawie biszkoptów. Wylej na nie masę z jagodami. Wierzch oprósz kakaem i wstaw na min. 5 godzin do lodówki.
Komentarze