Uwielbiam M. Śródziemne, dlatego do włoskiego tiramisu zapałałam gorącą miłością, przepis w zależności od tego ile mam czasu na jego wykonanie: ciasto- pracochłonne, wykwintne, deser- błyskawiczny!
Tiramisu light w wersji ciasta lub deseru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wykonania ciasta pieczemy 2 biszkopty. Jasny biszkopt - tyle ile ważą 3 jaja kl. L ( ok. 21 g), odważamy cukru i tyle mąki tortowej. Wpierw ubijamy jaja z cukrem, po ubiciu mieszamy z 3 łyżkami wody i mąką. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Ciemny biszkopt j. w. tylko od wagi mąki odejmujemy 1 łyżkę mąki, a dodajemy 1 łyżkę ciemnego kakao.
2.Wykonanie kremu- ochłodzić w zamrażalniku przez ok. 1 godz. 1l śmietany 22%, po czym ubić mikserem, nst. dodać 4 łyzki cukru pudru (lub więcej wg. uznania) i dodać 500 g mascarpone i wymieszać
3.Wykonanie ponczu- 1 szklankę kawy rozpuszczalnej wymieszać z 1 szklanką likieru Amaretto.
Do ciasta tiramisu -oba biszkopty naponczować.
Do deseru - ponczujemy kupne gotowe biszkopty i ukladamy na dno pucharków
4.Wykonczenie ciasta tiramisu- na naponczowany kakaowy biszkopt nakładamy połowę kremu z mascarpone, na krem nakładamy napoczonczowany jasny biszkopt i na górę- reszte kremu i udekorować kawą mieloną lub płatkami czekaladowymi wg. uznania.
Wykonanie deseru tiramisu- w pucharkach przekładamy naponczowane biszkopty z kremem i dekorujemy. Gotowe mocno schłodzić!
Komentarze