TIRAMISU ORKISZOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepsze ciasto pod słońcem

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkowopt:
    Mąka orkiszowa- 2 łyżki
    Cukier brązowy- 2 łyżki
    Jajka- 2 sztuki
    Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka

    Krem tiramisu:
    Jajka- 2 sztuki
    Serek mascarpone- 250g
    Ksylitol- 2 łyżki
    Kakao/karob
    Dodatkowo:
    Kawa - 1 łyżka
    Żelatyna- 1 łyżeczka
    Gorąca woda- 3 łyżeczki

Tiramisu orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać cukier- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Blachę wyłożyć papierem, posmarować margaryną, posypać mąką żytnią. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 22 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu przeciąć na pół.
  • 3. Jajka oddzielić od białek. Białka utrzeć z ksylitolem. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i miksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do masy serowej.
    Białka ubić i dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką, aż do połączenia składników. Biszkopt nasączyć kawą. Połowę masy serowej wyłożyć spód biszkoptu. przykryć górną częścią. Resztę masy szprycą udekorować wierzch tiramisu. Gotowe posypać kakao. Włożyć do lodówki na 2 godziny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy