Tom Yum Kung, czyli tajska zupa z krewetek

4.5 (163 ocen)

  • 40 min

Tom Yum Kung jest jednym z najbardziej znanych dań tajskich, a przez turystów odwiedzających Tajlandię uważana jest za symbol kuchni tajskiej.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g krewetek
    1 litr bulionu z kurczaka
    1 czerwona papryka
    3 suszone papryczki chilli namoczone w wodzie
    2-3 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów
    30-40 g pieczarek (tylko kapelusze)
    3 łodyżki trawy cytrynowej
    3 cebule dymki wraz z zielonym szczypiorem
    2 łyżeczki pasty chilli
    4 łyżki sosu rybnego
    1 limonka lub 5-6 liści limonki kaffir
    mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
    świeża kolendra
    makaron ryżowy wstążki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tom yum kung, czyli tajska zupa z krewetek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dymkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Dodajemy grubo pokrojoną czerwoną paprykę i kapelusze pieczarek pokrojone na ćwiartki. Wszystko razem chwilę dusimy, a następnie zalewamy bulionem z kurczaka. Łodyżki trawy cytrynowej rozgniatamy tępą częścią noża i wkładamy do wywaru. Dodajemy skórkę z jednej limonki, pastę chilli, drobno pokrojone papryczki chilli, pomidory pokrojone na cząstki i krewetki (jeśli kupiliśmy krewetki w pancerzykach, to należy je wcześniej obrać). Gotujemy do czasu aż krewetki będą miękkie. Na końcu dolewamy mleko kokosowe, dodajemy pokrojony szczypior z dymki i całość doprawiamy sosem rybnym, cukrem i sokiem świeżo wyciśniętym z limonki. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystko się ze sobą "przegryzie" :) Zupę podajemy z makaronem ryżowym (ugotowanym osobno - nie w zupie!), posypaną drobno posiekanymi listkami kolendry i przybraną plasterkami limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować