Tom yum kung, czyli tajska zupa z krewetek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dymkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Dodajemy grubo pokrojoną czerwoną paprykę i kapelusze pieczarek pokrojone na ćwiartki. Wszystko razem chwilę dusimy, a następnie zalewamy bulionem z kurczaka. Łodyżki trawy cytrynowej rozgniatamy tępą częścią noża i wkładamy do wywaru. Dodajemy skórkę z jednej limonki, pastę chilli, drobno pokrojone papryczki chilli, pomidory pokrojone na cząstki i krewetki (jeśli kupiliśmy krewetki w pancerzykach, to należy je wcześniej obrać). Gotujemy do czasu aż krewetki będą miękkie. Na końcu dolewamy mleko kokosowe, dodajemy pokrojony szczypior z dymki i całość doprawiamy sosem rybnym, cukrem i sokiem świeżo wyciśniętym z limonki. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystko się ze sobą "przegryzie" :) Zupę podajemy z makaronem ryżowym (ugotowanym osobno - nie w zupie!), posypaną drobno posiekanymi listkami kolendry i przybraną plasterkami limonki.
Komentarze