Toffi - 3 Bit

5 (141 ocen)

  • 3 godz.

Jest wiele wersji tego słodkiego, pysznego ciasta. Oto moja ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Masa 1.
    2 budynie śmietankowe
    2 szklanki mleka
    1 łyżka cukru
    3/4 kostki margaryny

    Masa 2.
    1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

    Masa 3.
    1 duża śmietanka 36%
    2 śnieżki na mleko

    Ponad to:
    8 paczek herbatników
    parę kostek czekolady do posypania lub inna posypka
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Toffi

Toffi - 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa 1
    Budynie zagotować w 2 szklankach mleka. Trochę mleka można odlać, żeby rozmieszać budyń. Resztę mleka zagotować i wlać budyń. Mieszać aż zgęstnieje. Trochę przestudzić a następnie do masy dodać cukier i miękką margarynę i utrzeć mikserem.
  • 2. Masa 2
    Skondensowane mleko gotujemy w zamkniętej puszce ok 2,5 godziny. Od czasu do czasu obracamy puszkę i pilnujemy żeby była cały czas zakryta wodą.
  • 3. Masa 3
    Zimną śmietanę ubijamy ze śnieżkami.
  • 4. Na dnie foremki o wymiarach ok 26 x 36 cm wykładamy herbatniki lekko namoczone w ciepłym mleku. Na herbatniki rozsmarować masę z ugotowanego mleka słodzonego. Następnie warstwa herbatników. Na to masa budyniowa. Znowu warstwa herbatników. Potem masa śmietanowa. Na koniec posypujemy startą czekolada, tak jak lubimy. Wstawiamy do lodówki na min 2 - 3 godziny, ale najlepsze jest na następny dzień jak herbatniki dobrze zmiękną a masy zastygną.

Porady

Do ciasta można użyć gotowej masy toffi oczywiście, ale moim zdaniem taka z mleka skondensowanego jest lepsza. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta to do ciepłej jeszcze można dodać łyżkę margaryny i dokładnie wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować