Toffinek

4.96 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię piec, a to ciasto efektownie wygląda i zawsze się udaje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO - 4 jajka, 3/4 szklanki mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia , 2 łyżki kakao, 3/4szklanki cukru, MASA TOFFI 1/2 litra śmietany 36%, 2 łyżki żelatyny, puszka mleka krówkowego półtorej łyżki kawy rozpuszczalnej, biszkopty podłużne , MASA ŚMIETANOWA 1/2 litra śmietany 30%, łyżka cukru pudru , półtorej łyżki żelatyny, 3 kostki czekolady deserowej,
Wystaw ocenę:

4.96 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Toffi Ciasto

Toffinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Toffinek 1. Białka ubic na sztywno , dodac cukier , ubic. Dodac żółtka ,chwilę ubijac. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, wymieszac łyżką. Przłożyc do blachy(21/32cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok 20 min w temp. 180 stopni.Ostudzic.
  • 2. Łyżkę kawy rozpuścic w 1/4 szkl. ciepłej wody. Żelatynę rozpuścic w 1/3 szkl. wody. mocno podgrzac . Śmietanę 36% ubic na sztywno. Masę z puszki wyłożyc do miski, zmiksowac, dodac kawę i gorącą żelatynę, zmiksowac razem. Dodawac partiami ubitą śmietanę , mieszac łopatką i na końcu krótko zmiksowac. Resztę kawy rozpuścic w 1/2 szkl. wody.
  • 3. Na biszkopt wylac 1/3 tężącej masy, na to ułożyc biszkopty namoczone w kawie(krótko żeby nie zmiękły) na to resztę masy. Schładzamy . Śmietanę30% ubijamy z pudrem,łączymy z żelatyną rozpuszczoną w 1/4 szkl wody, wykładamy na ciasto. Dekorujemy stopioną czekoladą, schładzamy najlepiej przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować