Toffik

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

To ciasto zawsze się uda,nie wymaga pieczenia.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 8 paczek herbatników 1 puszka gotowej masy krówkowej 1/2 l mleka 3/4 szkl cukru po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny 250 ml śmietanki 30% 1 op śnieżki na wodę lub mleko 2 łyżki żelatyny 3 kostki czekolady mlecznej i 2 kostki czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Toffik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Półtorej szklanki mleka,cukier i cukier waniliowy zagotowujemy.W reszcie mleka rozrabiamy obie mąki,tak aby nie było grudek.Wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy budyń,studzimy .Miękką margarynę ucieramy i dodajemy porcjami zimny budyń,miksujemy.Blaszkę 22/32 wykładamy folią aluminiową,układamy dwie paczki herbatników(4x5).Na ciastka wykładamy połowę masy budyniowej,układamy następne dwie paczki herbatników,na to rozsmarowujemy masę krówkową,przykrywamy kolejną warstwą ciastek.Wykładamy resztę masy budyniowej,układamy pozostałe dwie paczki ciastek.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin lub noc w temp. pokojowej,aby ciastka trochę zmiękły.Następnie namaczamy żelatynę w 1/4 szkl zimnej wody i odstawiamy na kilka minut,aż napęcznieje.Śnieżkę ubijamy w/g przepisu na opakowaniu,śmietankę ubijamy.Żelatynę podgrzewamy,łączymy z łyżką śmietany i wlewamy do reszty śmietany,łączymy .Do śmietanki dodajemy ubitą śnieżkę,łączymy. Masę wykładamy na ciasto,dekorujemy startą mleczną czekoladą i stopioną gorzką czekoladą. Schładzamy2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Herbatniki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować