Tołma w liściach winogron, czyli gołąbki po gruzińsku

4.46 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tołma w liściach winogron to gruzińska wersja gołąbków. Wyszły bardzo dobre,więc koniecznie wypróbujcie ten przepis.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g wieprzowiny*
    300 g wołowiny*
    3 cebule
    50 g estragonu (użyłam suszonego)
    100 g natki pietruszki
    1/2 szklanki surowego ryżu
    kilkanaście świeżych lub marynowanych liści winogron
    300 ml jogurtu maconi (użyłam zwykłego naturalnego)
    2 ząbki czosnku
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól

    * W oryginalnym przepisie tołmę robi się z 200 g wołowiny, 200 g wieprzowiny i 200 g baraniny.
Wystaw ocenę:

4.46 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tołma w liściach winogron, czyli gołąbki po gruzińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie rodzaje mięsa drobno siekamy nożem. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Natkę pietruszki również bardzo drobno siekamy. Pokrojoną cebulę mieszamy z mięsem, dodajemy natkę pietruszki i estragon. Ryż zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody i gotujemy przez około 6 minut. Ugotowany ryż mieszamy z farszem mięsnym. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Jeśli używamy świeżych liści winogron, to przed użyciem myjemy je pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 30 minut. Natomiast liście konserwowe wystarczy jednie przemyć pod bieżącą wodą.
  • Tołma 3. Na każdym liściu kładziemy kulkę farszu.
  • Tołma 4. Liście niezbyt ciasno zwijamy w kopertę, tak jak tradycyjne gołąbki.
  • Tołma 5. Tak przygotowaną tołmę układamy ciasno w garnku, zalewamy szklanką zimnej wody, przykrywany i gotujemy.
  • 6. W oryginalnym przepisie tołmę powinno się gotować przez około 30 minut od momentu zagotowania się wody. Ja gotowałam ją jednak dłużej, bo po 30 minutach liście wciąż były dość twarde. Jogurt lekko ubijamy i łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie mieszamy. Tołmę podajemy gorącą, polaną jogurtem z czosnkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować