Topielec drożdżowy z owocami i kruszonką(duża blacha) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć w garnku i posypać czubatą łyżeczką cukru. Dodać kilka łyżek ciepłego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 - 30 min)
2. W tym czasie rozpuścić masło.
3. Całe jajka ubić mikserem z resztą cukru i cukrem waniliowym
4.Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać sól, ubite jajka, resztę ciepłego mleka i rozczyn. Zamieszać drewnianą łyżką a a następnie wyrobić.Na koniec dodać roztopione masło (ciepłe)
5.Wyrabiać aż ciasto wchłonie tłuszcz i stanie się sprężyste.
6. Włożyć ciasto do dużego garnka lub miski z zimną wodą tak, aby całe było zanurzone.
7.W tym czasie przygotować kruszonkę .Zagnieść wszystkie składniki
8.Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię
9. wyłożyć je na dużą blachę (36 x 21cm), posmarowaną i posypaną otrębami
Rozciągnąć ciasto palcami na blaszce
10. Na wierzchu ułożyć kawałki owoców
11.posypać przygotowaną kruszonką.Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 45 min w 180 st.C do ładnego zrumienienia. Po wyłączeniu zostawić jeszcze na 20 min w zamkniętym piekarniku.Ciasto posypać cukrem pudrem
Komentarze