Tort 3 czekolady

0 (0 ocen)

Mocno czekoladowy!

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g gorzkiej czekolady,

    200 g mąki pszennej,

    70 g mąki ziemniaczanej,

    8 jajek,

    200 g cukru,

    200 g masła,

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem kokosowy:

    300 g białej czekolady,

    600 g śmietany 36%,

    60 g wiórków kokosowych,

    2 łyżeczki żelatyny

    Pomada czekoladowa:

    150 g mlecznej czekolady,

    100 g śmietany 36%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort 3 czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, studzimy. Przesiewamy mąkę pszenną z ziemniaczaną, starannie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ucieramy miękkie masło na puch, nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku i cukier. Teraz powoli wlewamy letnią czekoladę. Z białek ubijamy sztywną pianę. Mieszając masę żółtkową, porcjami wsypujemy mąkę i dodajemy pianę z białek. Przelewamy ciasto to tortownicy o średnicy 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut przy lekko niedomkniętych drzwiczkach (najlepiej włożyć trzonek drewnianej łyżki). Po 10 minutach zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze przez ok. 35 minut - sprawdzamy patyczkiem. Ciasto wyjmujemy, studzimy, kroimy na 3 blaty (przy czym z jednego odkrawamy cienki blat na okruszki)
  • 2. Krem: Białą czekoladę podgrzewamy ze śmietaną, do rozpuszczenia czekolady. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Dodajemy do ciepłej śmietany. Dodajemy wiórki. Mieszamy i schładzamy aż masa zgęstnieje.
  • 3. Pomada czekoladowa: czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do letniej dodajemy śmietanę. Mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki - żeby stężała.
  • 4. Masę dzielimy na 3 części. Pierwszy blat smarujemy jedną częścią masy. Przykładamy drugi blat, smarujemy drugą częścią masy. Przykładamy trzeci blat. Smarujemy resztą masy. Posypujemy okruszkami ciasta. Boki tortu smarujemy pomadą czekoladową. Tort przechowujemy w lodówce, wyjmujemy na pół godziny przed podaniem (pomada lekko twardnieje).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować