Tort orzechowo śmietanowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dziś czas na tort! Za sprawą orzechów i braku mąki ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 10 jaj
    1 szklanka cukru
    30 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kaszki manny
    3 łyżki bułki tartej
    500 ml kremówki
    2-3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

Tort orzechowo śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier ciągle ubijają.

    Orzechy, kaszkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodać do białek i delikatnie wymieszać (nie mikserem). Ciasto wylać do tortownicy o średnicy ok 25-30 cm i piec w 170 stopniach przez 50 minut, Gdy ciasto zacznie się zbyt mocno spiekać należy przykryć je pergaminem.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku.

    Kremówkę ubić z cukrem pudrem dodać żelatynę. Masę wylać na przecięte na pół ciasto oraz na wierzch.

Komentarze

Podobne przepisy