TORT MYSZKA MINNIE

4.5 (171 ocen)

  • 3 godz.

Moja 2 letni córcia uwielbia myszkę Minnie, więc jej tort urodzinowy był sprawą oczywistą, Dodatkową atrakcja jest środek, Natalia poprostu oszalała oczywiscie reszta gości też była zachwycona. Tort wyglądał szałowo i smakował wysmienicie!! Gorąco polecam wszystkim miłośniczką Myszki Minnie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT 1:
    5 jajek
    ½ szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru (200g)
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka barwnika spożywczego np. oliwkowy

    BISZKOPT 2
    5 jajek
    ½ szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru (200g)
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka barwnika spożywczego np. niebieski

    BISZKOPT 3:
    5 jajek
    ½ szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru (200g)
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka barwnika spożywczego np.czerwony

    KREM :

    200 ml śmietanki 36%
    fix do śmietany
    2 łyżki cukru (opcjonalnie!)

    DODATKOWO:
    masa marcepanowa biała
    masa marcepanowa czerwona
    masa marcepanowa czarna
    srebrne kuleczki pudrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort myszka minnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto tęczowe zrobiłam z biszkopta ponieważ zależało mi na przekrojeniu spodów i pulchniejszym spodzie.
    1. Przygotować biszkopt 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.Mąkę z proszkiem do pieczenie wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać olej.Na sam koniec dodajemy odpowiednią ilość barwnika spożywczego aby uzyskać odpowiedni kolor.


  • 2. 2. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 2 krążki.
  • 3. 3. W identyczny sposób przygotować pozostałe 2 biszkopty dodając wybrane kolory barwników.
  • 4. 4. Krem ze śmietany kremówki - schłodzoną śmietankę ubijać na sztywno, można dodać fix do śmietany,na koniec stopniowo dodać cukier. Śmietana powinna być sztywna!
  • 5. 5. Ostudzone biszkopty dzielimy każdy na 2 krązki. Odkładamy po jednym z każdego koloru na bok, pozostałe zaczynamy przekładać.
    Każdy krażek nasączyć np. wodą z cytryną, na górę położyć masę kremową, przykryć kolejnym krążkiem czynność powtórzyć,
  • 6. 6. Gdy ułożymy wszystkie krążki każdego koloru, trzeba przyciąć krązki które są odłożone. Ja użyłam do obrysowania mniejszego talerzyka. Czynność wykonujemy na każdym odłożonym krązku.
  • 7. 7. Gdy krążki są już wycięte składamy mniejszy osobny torcik w identyczny sposób jak wcześniej.
  • 8. 8. Większy tort obsmarować całościowo masą kremową na wierzch ułożyć masę marcepanową i dokładnie ułożyć. Identycznie postąpić z mniejszym torcikiem wybranym kolorem masy marcepanowej
  • 9. 9. Ułożyć na spód większy tor, posmarować środek kremem, i dołożyć na wierzch mniejszy torcik. Na koniec udekorować według swojej fantazji.
  • 10. 10. Na koniec wstawić do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować