Tort myszka miki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier z cukrem waniliowym oraz żółtka. Pod koniec dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.
2.Śmietanę dzielimy na pół. Obie części gotujemy na mniejszym ogniu uważając, aby nie wykipiały. Zdejmujemy garnki z gazu i dodajemy połamane czekolady: do jednej białą, do drugiej deserową. Mieszamy, aż całkiem się rozpuszczą. Kiedy ostygną wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc.
3.Cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Przelewamy przez sito, zostawiamy do wystudzenia.
4.Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem.
5.Jeden biszkopt nasączamy, smarujemy ciemnym kremem, układamy na nim część pokrojonych w kostkę brzoskwiń, nakładamy drugi biszkopt, również nasączamy, smarujemy jasnym kremem, układamy pozostałe brzoskwinie. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który jedynie nasączamy.
6.Tort smarujemy kremem maślanym i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
7.Schłodzony dekorujemy masą cukrową. Proponuję znacznie wcześniej wykonać figurkę myszki Miki aby dobrze wyschła.
Komentarze