Tort makowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto biszkoptowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko razem wymieszać , przelać do średniej wielkości tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczenia i wystudzeniu przekroić na dwie części.
2.Ciasto makowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie ciągle ubiając dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem oraz mak. Wszystko delikatnie wymieszać, przelać do średniej wielkości tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka"
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.
3.Masa:
Mleko zagotować, zaparzyć orzechy i pozostawić do wystudzenia. Kawę zaparzyć w 1 łyżce gorącej wody i również pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny, następnie wystudzone orzechy oraz kawę. Wszystko razem utrzeć na jednolitą, pulchną masę.
4.Płaty ciasta przekładać na przemian masą, a następnie wierzch tortu również posmarować masą i obsypać mielonymi orzechami.
Komentarze