Tort makowy z domowymi dekoracjami

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort makowy jest bardzo smaczny ,zrobiłam go na uroczystość rodzinną ,wszystkim gościom bardzo smakował,zachwalali że jest bardzo wilgotny.Możemy go zrobić na Święta Bożego Narodzenia ,Wigilię,Nowy Rok lub Sylwestra.

Składniki:

  • Biszkopt makowy:

    3 szklanki maku

    8 jajek

    1,5 szklanki cukru

    1 kostka margaryny

    3 łyżki miodu

    5 łyżek bułki tartej

    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    aromat migdałowy

    Krem:

    1 litr mleka

    4 żółtka

    8 łyżki cukru

    2 opakowania cukru waniliowego

    6 łyżki mąki ziemniaczanej

    6 łyżki mąki pszennej

    500 gram masła roślinnego

    Masa cukrowa do dekoracji:

    40 dag cukru pudru

    50 g glukozy

    2 łyżeczki żelatyny

    35 ml wody

    1,5 łyżeczki margaryny

    olejek migdałowy -kilka kropel

    brązowy barwnik lub kakao

    Dodatkowo:

    srebrne perełki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort makowy z domowymi dekoracjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, odcedzamy, mielimy na sitku o drobnych oczkach. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę, dodajemy bułkę tartą, miód, mak, proszek do pieczenia i aromat migdałowy, na końcu dodajemy pianę z ubitych białek, delikatnie mieszamy. Tortownicę ( 26cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tarta, przekładamy masę makową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 60 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy części. Z mleka odlewamy 2 szklanki, miksujemy z żółtkami i budyniami, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Biszkopt smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym biszkoptem, smarujemy kremem, przykrywamy pozostałym biszkoptem. Wierzch i boki smarujemy kremem, pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy. Przygotowujemy masę cukrową: żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy, odstawiamy na 5 minut. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy glukozę i margarynę, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. Mieszając dodajemy olejek migdałowy, stopniowo wsypujemy cukier puder, wyrabiamy do momentu aż masa będzie elastyczna. Gdyby okazało się że masą jest za rzadka, to dosypujemy cukru pudru, a za sucha, dajemy odrobinę margaryny. Masę dzielimy na mniejsze części, dodajemy barwniki, wyrabiamy, wałkujemy na stolnicy wysmarowanej olejem, małym kieliszkiem wycinamy kółka, robimy róże, listki wycinamy nożem lub specjalną foremką, powstałą dekorację układamy na torcie, dekorujemy perełkami.

Porady

Biszkoptu makowego nie wymaga nasączenia ,jest wilgotny sam w sobie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować