Mój ulubiony (po węgierskim) tort, który pojawia się u nas od 45 lat, czyli od momentu ,kiedy moja żona dostała w posagu "Kuchnię Polską". Zamieszczony tam przepis ciutek zmodyfikowałem do swoich potrzeb
Tort makowy z masą kawową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak sparzyć i i zmielić dwukrotnie, przez gęste sitko.
Rodzynki zalać wrzątkiem.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę.
Na żółtka wyłożyć pianę z białek ,mak ,tartą bułkę, osączone rodzynki, ziarenka wanilii, aromat i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do średniej tortownicy ,natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piec w temp.180 stop. 40-45 minut.
Biszkopt ,zimny, przekroić na 3 warstwy i przełożyć masą kawową. Wierzch i boki również posmarować masą i posypać zmieloną kawą , udekorować.
Masa kawowa.
Jaja ubić z cukrem na pulchną masę. Przestudzić. Masło utrzeć i dodawać małymi porcjami ubite żółtka ,a następnie również stopniowo mocny napar z kawy i powoli spirytus, ciągle ubijać.
Zamiast naparu kawowego można dodać drobno zmieloną kawę ziarnistą.
Można również zaparzyć 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżkami wody.
Komentarze