Tort makowy z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • Średni

Tort jest obłędny... Bardzo pięknie sie prezentuje a jeszcze lepiej smakuje:)

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 12 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - mak: 20 dekagramów
    - cukier puder: 15 dekagramów
    - kandyzowana skórka pomarańcza: 1 łyżka
    - zmielone migdały: 2 łyżki
    KREM::
    - kwaśny dżem: 4 łyżki
    - śmietanka 30%: 1 szklanka
    - biała czekolada: 300 gramów
    - cukier puder: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort makowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem pudrem, dodać żółtka. Wymieszać ze skórką pomarańczową i migdałami. Dodać mąki zmieszane z proszkiem i makiem. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.
  • 2. Czekoladę połamać na kawałki, zmiksować przy użyciu blendera. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać czekoladę, delikatnie wymieszać. 1 blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć część kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą kremu udekorować wierzch i boki ciasta. Dowolnie przyozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Mak Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować