Tort makowy z kremem czekoladowym

4.5 (165 ocen)

Tradycyjny tort makowy.

Składniki:

  • proporcje na tortownicę o średnicy 28 cm:
    10 schłodzonych jajek, ja użyłam z domowej hodowli
    szklanka cukru
    400 g zmielonego maku
    2 łyżki mąki pszennej typ 405
    2 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kieliszek amaretto lub aromat migdałowy
    szczypta soli

    krem:
    3 gorzkie czekolady
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    3 szklanki mleka
    4 żółtka
    szklanka cukru
    500 g masła minimum 82% tłuszczu, w temperaturze pokojowej,

    poncz:
    herbata czarna
    rum lub likier amaretto
    opcjonalnie cukier

    ozdoby marcepanowe
    oraz kuleczki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort makowy z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE CIASTA BISZKOPTOWEGO:
    Suche składniki, czyli: zmielony mak, mąkę, kaszkę orkiszową i proszek do pieczenia razem mieszamy w misce. Schłodzone jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, usztywniamy połową cukru. W drugiej misce ubijamy żółtka z resztą cukru i likierem amaretto. Stopniowo dodajemy ubite żółtka do piany z białek i mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką. Następnie do masy stopniowo dodajemy sypkie składniki i delikatnie mieszamy. Masę makową ostrożnie przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach C około 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.
  • 2. WYKONANIE PONCZU:
    Zaparzamy 300-400 ml mocnej czarnej herbaty. Herbatę doprawiamy do smaku alkoholem oraz cukrem. Studzimy.
  • 3. WYKONANIE KREMU:
    Żółtka, cukier, budynie i zimne mleko mieszamy trzepaczką w garnuszku, w którym będzie gotowane. Następnie garnuszek stawiamy na ogniu, gotujemy ciągle mieszając. W gorący budyń wrzucamy połamane kostki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Masa powinna być jednolita. Następnie budyń studzimy. W czasie, gdy budyń stygnie ucieramy masło na puch. Najlepiej użyć robota kuchennego. Do utartego masła dodajemy po łyżce wystudzony budyń czekoladowy. Masę cały czas ucieramy do połączenia wszystkich składników.
  • 4. WYKONANIE TORTU:
    Biszkopt kroimy na 2-3 równe części. Każdą część nasączamy ponczem i smarujemy kremem czekoladowym. Na koniec resztę tortu smarujemy pozostałym kremem i ozdabiamy wedle własnego uznania, ja ozdobiłam masa marcepanową oraz perełkami cukrowymi.

Porady

Długość pieczenia ciasta w dużej mierze zależy od naszego piekarnika i suchości maku. Upieczony biszkopt kroimy na części jak jest już dobrze wystudzony. Dlatego radzę upiec biszkopt dzień wcześniej. Aby budyń szybciej przestygł możemy go schłodzić w zimnej wodzie. Jeśli do ciasta nie chcemy dodawać alkoholu możemy zrobić poncz na bazie herbaty i soku wiśniowego lub kawy. Jedną warstwę tortu można przełożyć ulubionym dżemem lub konfiturą. Ja proponuję użyć przetworów z wiśni, róży, moreli, pomarańczy lub pigwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować