Tort makowy bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mak zalać wrzącą wodą, tak aby wody było 2 cm ponad mak. Gotować 30 minut mieszając od czasu do czasu. Lekko ostudzony mak zmielić dwukrotnie na maszynce. Następnie dodać bułkę tartą, miód, olejek migdałowy i orzechy.
2. Jaja z cukrem ubijamy na parze. Na duży garnek z wrzącą wodą kładziemy misę i w niej ubijamy do uzyskania gęstej puszystej masy. Jedną szklankę odkładamy aby przeznaczyć ją na masę do przełożenia tortu.
3. Połączyć masę makową i jajeczną.Szybko wymieszać i przelać do średniej wielkości tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut.
4. Margarynę, cukier puder i odłożona szklankę masy jajecznej połączyć. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao.
5. Tort przekroić na pół. Na spodni płat nałożyć masę jasną. Następnie przykryć drugą częścią tortu i posmarować wierzch i boki ciemna masą. Całość udekorować posypką.
Porady
Podczas ubijania jaj z cukrem na parze należy uważać aby jaja się nie ścięły. Należy ibijać szybko i rytmicznie.
Komentarze