Tort makowy bez mąki

4.45 (197 ocen)

  • 2 godz.

stary przepis z zeszytu po cioci Marysi

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g maku, 50 g bułki tartej, łyżka miodu, olejek migdałowy, 50 g mielonych orzechów laskowych, 8 jaj, 250 g cukru, 150 g margaryny, 100 g cukru pudru, 3 łyżki kakao, kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.45 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort makowy bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mak zalać wrzącą wodą, tak aby wody było 2 cm ponad mak. Gotować 30 minut mieszając od czasu do czasu. Lekko ostudzony mak zmielić dwukrotnie na maszynce. Następnie dodać bułkę tartą, miód, olejek migdałowy i orzechy.
    2. Jaja z cukrem ubijamy na parze. Na duży garnek z wrzącą wodą kładziemy misę i w niej ubijamy do uzyskania gęstej puszystej masy. Jedną szklankę odkładamy aby przeznaczyć ją na masę do przełożenia tortu.
    3. Połączyć masę makową i jajeczną.Szybko wymieszać i przelać do średniej wielkości tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut.
    4. Margarynę, cukier puder i odłożona szklankę masy jajecznej połączyć. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao.
    5. Tort przekroić na pół. Na spodni płat nałożyć masę jasną. Następnie przykryć drugą częścią tortu i posmarować wierzch i boki ciemna masą. Całość udekorować posypką.

Porady

Podczas ubijania jaj z cukrem na parze należy uważać aby jaja się nie ścięły. Należy ibijać szybko i rytmicznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować