Tort makaronowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort makaronowy - niby zwykła zapiekanka a jednak bardziej efektowna :) Coś fajnego i dla oczu i dla podniebienia - dwie warstwy makaronu przełożone mięsem mielonym, a do tego warzywna pierzynka pokryta serem żółtym.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
    Warstwa makaronowa:
    1 op. makaronu świderki (40-50 dag)
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1,5 szkl mleka
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    Warstwa mięsna:
    50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki)
    1 cebula
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki Ziół Ojca Mateusza Rafex
    4 łyżki keczupu
    Dodatkowo:
    2 op. mrożonej mieszanki warzyw brokuł-kalafior-marchewka
    25 dag sera żółtego
    masło i bułka tarta do tortownicy
    olej do smażenia mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, podsmażyć, podlać odrobiną wody i dusić ok 20-30 minut, podlewając co jakiś czas wodą żeby się nie przypaliło i za bardzo nie wyschło.
  • 2. Makaron i warzywa ugotować w osolonej wodzie (osobno). Ser żółty zetrzeć na tartce (na grubych oczkach). Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • 3. Zrobić beszamel: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, smażyć chwilę aż mąka straci surowość i całość zacznie "ładnie pachnieć". Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać sól i pozostałe przyprawy. Do ugotowanego makaronu wlać gorący sos beszamelowy, dodać garść startego sera i dokładnie wymieszać.
  • 4. Połowę makaronu rozłożyć w tortownicy lekko ugniatając (lub trochę więcej niż połowę, tak żeby dokładnie przykryć całe dno). Usmażone mięso wymieszać z keczupem, wyłożyć na makaron. Przykryć drugą warstwą makaronu również lekko ugniatając.
  • 5. Ugotowane warzywa wyłożyć na makaron, lekko przygnieść. Posypać serem żółtym.Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać ok 30 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i odczekać ok 10 minut żeby wszystko się "uspokoiło". Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz (najpierw odcinając brzegi nożem), kroić i podawać :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować