Tort malinowy z myszką minnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę. Piec w temp. 160-180 C. Po upieczeniu przekroić na pół.
2.Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a później po jednym żółtku, wsypywać mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać powoli. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na trzy części.
3.Galaretki rozpuścić w 1/2 l przegotowanej wody. Galaretką zalać umyte maliny, odstawić do momenty, aż galaretka zacznie gęstnieć.
Budynie ugotować na mleku zgodnie z przepisem (można dodać cukier), ostudzić.
3 kostki masła rozcieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy partiami budyń i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec do masy dodajemy alkohol (ok. 1 kieliszka). Masę można lekko dosłodzić.
4.Każdy blat biszkoptu przed przełożeniem masą skropić alkoholem.
Przełożenie:
Biszkopt czekoladowy - masa - biszkopt jasny - masa - 1/2 tężejącej galaretki z malinami - biszkopt czekoladowy - masa - biszkopt jasny - masa -1/2 tężejącej galaretki z malinami - biszkopt czekoladowy - masa
5.Pozostałą resztę masy użyłam do dekoracji - tortu.
Dekoracja tortu: Czekoladą obrysować kontury Myszki Minnie. Czarne elementy Myszki zdobię czekoladą, na resztę wyciskam szprycą masę połączoną z barwnikami spożywczymi. Obszar tortu poza Myszką również został udekorowany masą ze szprycy.
Komentarze