Tort marchewkowy z masą miodową

4.48 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niezwykle pyszny tort z dużą ilością marchewki. Ciasto przyjemnie lepkie w konsystencji (absolutnie nie zakalcowate!). Masa z całkiem nietypowych składników, mocno miodowa, słodka, pyszna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki startej marchewki (ok. 300 g)
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1 i 1/2 szklanki cukru
    200 ml oleju
    4 duże jajka

    Masa:
    2 opakowania serka Almette
    100 g masła
    100 ml płynnego miodu
    5 łyżek (z lekkim czubkiem) mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort marchewkowy z masą miodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Dodać resztę składników: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier, olej i jajka. Zmiksować. Wylać do dwóch tortownic o średnicy 20 cm. Piec ok. 35 minut w 180°C. Ostudzić. Przekroić każdy blat wzdłuż na dwie części. Przekładać masą.
  • 2. Masa:
    Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z serkiem Almette. Dodać miód, znowu zmiksować. Dosypać mleko w proszku, jeszcze raz zmiksować (będzie troszkę rzadka, ale po schłodzeniu staje się zwarta i ładnie się kroi) Masę podzielić na 4 równe części, rozsmarowywać po 1 części na każdym blacie. Cały tort schłodzić w lodówce.

Porady

Zamiast serka Almette można dodać mielony ser biały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Miód Mleko Ser biały Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

To może cię zainteresować