Tort marchewkowy z musem dyniowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Najlepszy, po prostu najlepszy torto- sernik jaki jadłam! Pyszne, moje ulubione ciasto marchewkowe, które udaje się na każdym razem, czy pierwszym czy to tysięcznym, zawsze tak samo idealne! Mus dyniowy niebo w gębie, a w połączeniu z lekkim kremem sernikiem, delicja!

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto marchewkowe
    2/3 szklanka mąka pszenna
    1/2 szklanka cukier kryształ
    1/3 szklanka orzechy włoskie drobno siekane
    1/3 szklanka ananas z puszki posiekany
    1 szklanka marchew starta na tarce o grubych okach
    1/3 szklanka olej rzepakowy
    1 łyżeczka soda oczyszczona
    1 łyżeczka cynamon
    3/4 łyżeczka proszek do pieczenia
    1/4 łyżeczka gałka muszkatołowa
    1/4 łyżeczka sól
    2 sztuka jajko
    Sernik
    1 kg ser śmietankowy z wiaderka
    6 sztuka jajko
    1 szklanka cukier kryształ
    1/2 szklanka mleko
    1/2 szklanka sok pomarańczowy 100%
    1 opakowanie budyń śmietankowy
    2 łyżeczka likier pomarańczowy
    Mus dyniowy
    250 gram ser mascarpone
    300 gram dynia
    330 ml śmietana kremówka 30%
    1 sztuka pomarańcza starta skórka
    4 łyżka cukier puder
    2 łyżeczka cynamon
    1/2 szklanka cukier kryształ
    1/4 łyżeczka imbir
    Krem pomarańczowy
    250 gram ser mascarpone
    330 ml śmietana kremówka 30%
    2 łyżka likier pomarańczowy
    2 opakowanie fix do bitej śmietany
    cukier puder do smaku
    orzechy włoskie do dekoracji
    cynamon do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Mus Musy Ciasto

Tort marchewkowy z musem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenna, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiać do miski.
    Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać mikserem.
    Ciasto wylać do tortownicy o średnicy około 25-30 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.Blat marchewkowy piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upiec 2 blat ciasta marchewkowego w ten sam sposób.Żółtka utrzeć z cukrem na biały gęsty lśniący krem.
    Następnie dodawać po łyżce likieru, sok pomarańczowy, mleko i budyń.
    Całość dodać do sernika i dokładnie wymieszać mikserem.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Delikatnie wmieszać drewnianą łyżką w masę serową.Sernik wlać do formy i piec około godziny w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia.Po upieczeniu od razu przełożyć na 1 z blatów ciasta marchewkowego. Odstawić do wystygnięcia.Dynię obieramy, pozbywamy się wnętrzności. Pestki można wysuszyć i użyć podczas przygotowywania kremu z marchwi*.Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka z cukrem, i prażymy na małym ogniu, aż dynia się rozpadnie i odparuje się większość wody.Puree z dyni przecieramy przez sito. Studzimy.Następnie do puree dodajemy ser mascarpone i resztę składników.Dokładnie miksujemy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ja dodałam 4 łyżki cukru pudru, ale ich ilość zależy od waszych kubków smakowych, spokojnie można dosłodzić lub dać po prostu mniej. Najlepiej jednak połączyć już wszystkie składniki na mus, i dopiero decydować czy dosłodzić.Łączymy wszystko razem. Mus odstawiamy na min. 2 godziny do lodówki. Najlepiej byłoby odstawić go do lodówki na całą noc, np. dzień przed pieczeniem tortu.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem Na dno tortownicy układamy jeden z blatów ciasta marchewkowego razem z sernikiem, na to wylewamy mus dyniowy, wyrównujemy, i wstawiamy do lodówki na pół godziny.Następnie na mus dyniowy kładziemy drugi blat ciasta.Na wierzch tortu dajemy grubą warstwę kremu pomarańczowego.Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi, a boki oprószmy cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Marchewka Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować