Tort mcquin zygzak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNO, DODAJEMY CUKIER I UBIJAMY NA GŁADKA MASĘ. DO ŻÓŁTEK WLEWAMY OCET I PR. DO PIECZENIA SZYBKO MIESZAMY. GDY PODROSNĄ DODAJEMY DO BIAŁEK ORAZ MĄKI I DELIKATNIE ŁĄCZYMY SZPATUŁKĄ.WYKŁADAMY DO DUŻEJ PROSTOKĄTNEJ BLACHY. BLACHĘ WYKŁADAMY NA DNIE PAPIEREM- NIE NATŁUSZCZAMY BLACHY! PIECZEMY W 170*C OK. 35-40 MIN. W TEN SAM SPOSÓB PRZYGOTOWUJEMY DRUGI BISZKOPT.
KREM DO PRZEŁOŻENIA:
DO ZWILŻONEGO WODĄ GARNKA WLEWAMY ŚMIETANKĘ I POŁAMANE KOSTKI CZEKOLADY. OGRZEWAMY DO ROZPUSZCZENIA - NIE ZAGOTOWAĆ! SCHŁODZIĆ W LODÓWCE DO NASTĘPNEGO DNIA. NASTĘPNIE WSYPUJEMY ŚNIEŻKI I MIKSUJEMY NA SZTYWNO.
BAZA POD MASĘ PLASTYCZNĄ:
MIĘKKIE MASŁO UCIERAMY NA PUSZYSTO, DOSYPUJEMY STOPNIOWO CUKIER PUDER I CUKIER WANILIOWY. DOLEWAJĄC PO ŁYŻCE MLEKA.
MASA PLASTYCZNA:
WLEWAMY DO RONDLA WODĘ I WSYPUJEMY ŻELATYNĘ. ODSTAWIAMY NA 10 MIN. DO NAPĘCZNIENIA. DODAJEMY PLANTĘ I GLUKOZĘ I OGRZEWAMY NA MAŁYM OGNIU DO ROZPUSZCZENIA- NIE ZAGOTOWAĆ!.
DO MISKI Z CUKREM PUDREM WLEWAMY MIESZANKĘ MAŁYM STRUMIENIEM JEDNOCZEŚNIE MIESZAJĄC.DODAJEMY KILKA KROPEL AROMATU I WSZYSTKO WYKŁADAMY NA STÓŁ I ZAGNIATAMY DO CAŁKOWITEGO POŁĄCZENIA. WRAZIE POTRZEBY POSYPUJEMY CUKREM PUDREM. MASA NIE MOŻE SIĘ KLEIĆ MOCNO DO RĄK. TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ ZAWIJAMY SZCZELNIE W FOLIĘ SPOŻYWCZĄ.
3/4 CZĘŚCI BARWIMY NA KOLOR CZERWONY, RESZTĘ ODPOWIEDNIO DZIELIMY I BARWIMY NA POZOSTAŁE KOLORY. PAMIĘTAJĄC O POZOSTAWIENIU BIAŁEJ MASY NA OCZY, ŚWIATŁA I ZĘBY.
WYKONANIE:
UPIECZONE BISZKOPTY UKŁADAMY JEDEN NA DRUGIM I KSZTAŁTUJEMY ODCINAJĄC Z KAŻDEGO ROGU NIEWIELKIE TRÓJKĄTY. ODCINAMY POD SKOSEM DACH I WYRÓWNUJEMY NA KSZTAŁT SAMOCHODU. DOLNY PLACEK PRZECINAMY WZDŁUŻ, PRZEKŁADAMY KREMEM I KAWAŁKAMI BRZOSKWIŃ. TAK PRZEKŁADAMY CAŁY TORT I WSZYSTKIE ELEMENTY. OBSMAROWUJEMY RÓWNO BAZĄ POD LUKIER PLASTYCZNY I ODSTAWIAMY W CHŁODNE MIEJSCE NA 1 GODZINĘ.CZERWONĄ MASĘ ROZWAŁKOWUJEMY DOŚĆ CIENKO I NAKŁADAMY NA TORT, DOCISKAJĄC RĘKĄ.RESZTĘ ODCINAMY. Z RESZTY ZABARWIONEJ MASY WYCINAMY POZOSTAŁE ELEMENTY I PRZYKLEJAMY NA BIAŁKO.
Komentarze