Tort migdałowy z daim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białka na sztywno, dodajemy po łyżce cukier cały czas miksując. Następnie wsypujemy migdały i budyń i mieszamy wszystko do połączenia składników. Pieczemy w piekarniku 3 blaty o średnicy 20cm w 170stopniach przez ok 15-20minut.
W rondelku rozpuszczamy żółtka, śmietanę i cukier i podgrzewamy aż masa zgęstnieje(nie dopuszczamy do wrzenia). Gdy masa ostygnie, dodajemy ją po łyżce do masła, całość ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy sok z cytryny.
Czekoladę i kremówkę na polewę rozpuszczamy na małym gazie.
Cukierki siekamy na mniejsze kawałki.
Tort składamy w następujący sposób: blat bezowy - krem - cukierki - blat bezowy - krem - cukierki - blat bezowy - polewa. Boki ciasta obkładamy pozostałym kremem i płatkami migdałów. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
Jeśli nie mamy mielonych migdałów, wystarczy płatki migdałowe zmielić w młynku do kawy.
Komentarze