Tort migdałowy z Daim

4.47 (174 ocen)

Pyszny, inny niż wszystkie tort na migdałowo-bezowych blatach z popularnymi cukierkami. W sam raz na piąte urodziny "Przyślij Przepis"

Składniki:

  • Blaty migdałowo-bezowe:
    4białka
    100g cukru
    100g mielonych migdałów
    1łyżka budyniu waniliowego
    Krem:
    150g masła
    4żółtka
    200ml śmietany 36%
    80g cukru
    1-2łyżki soku z cytryny
    Polewa:
    100g mlecznej czekolady
    50ml śmietany 36%
    Dodatkowo:
    150g cukierków Daim
Wystaw ocenę:

4.47 (174 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Tort migdałowy z daim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy po łyżce cukier cały czas miksując. Następnie wsypujemy migdały i budyń i mieszamy wszystko do połączenia składników. Pieczemy w piekarniku 3 blaty o średnicy 20cm w 170stopniach przez ok 15-20minut.
    W rondelku rozpuszczamy żółtka, śmietanę i cukier i podgrzewamy aż masa zgęstnieje(nie dopuszczamy do wrzenia). Gdy masa ostygnie, dodajemy ją po łyżce do masła, całość ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy sok z cytryny.
    Czekoladę i kremówkę na polewę rozpuszczamy na małym gazie.
    Cukierki siekamy na mniejsze kawałki.
    Tort składamy w następujący sposób: blat bezowy - krem - cukierki - blat bezowy - krem - cukierki - blat bezowy - polewa. Boki ciasta obkładamy pozostałym kremem i płatkami migdałów. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Jeśli nie mamy mielonych migdałów, wystarczy płatki migdałowe zmielić w młynku do kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować