Tort mięsny z selerowymi jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka faszerowane: 5 jajek rozkrawamy na pół, wyciągamy ostrożnie żółtka.
2.Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego,2 łyżki selera konserwowego ,przyprawiamy sola i pieprzem i całość blenderujemy.
Przygotowanym farszem na pełniemy miejsca po żółtkach i składamy .
3.Masa mięsna: mięso, jajka surowe, bułkę tartą, przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy, przyprawiamy.
Masę dzielimy na dwie części, jedną wykładamy na tortownicę (18 cm) układamy jajka i przykrywamy pozostałą masą mięsną.
Tort smarujemy pozostałym farszem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok.40 min .
4.Sałatka selerowa:pozostałe 2 jajka ścieramy na tarce , dodajemy 3 łyżki selera,2 łyżki jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Na zimną pieczeń wykładamy sałatkę selerową.
Dekorujemy poszatkowanym szczypiorkiem i czerwoną cebulą.
Komentarze