Tort Minionek

4.5 (141 ocen)

  • 4 godz.

Minionki w kinach i na talerzach :) czyli super niespodzianka urodzinowa dla małego wielbiciela żółtych stworów

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1.Biszkopt: - 6jaj
    -szkl.cukru
    -szkl.mąki pszennej
    -1.5łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1.5 łyżki oleju
    -szczypta soli
    2.Krem:
    -2 śmietany 30%
    -2 śmietan fix
    -2 cukry waniliowe
    -łyżka cukru pudru
    3.Kolorowa masa lukrowa:
    -120g mąki
    -1/4 kostki margaryny
    -1 łyżeczka aromatu migdałowego
    -pół szklanki wody
    -2 paczku cukru pudru
    -barwniki spożywcze
    4.Dżem do przełożenia np.malinowy
    5.Pół kostki margaryny i 2 łyżki cukru pudru -do masy pod okleinę
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort minionek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Biszkopt na blachę 25xm x27cm. Białka oddzielamy. miksujemy z solą na puszystą pianę, w między czasie dodajemy powoli cukier. Do piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Odkładamy mikser. Dodajemy partiami przesiane mąki i proszek.Mieszamy łyżką.Na końcu dodajemy olej i mieszamy.Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartę.Wylewamy ciasto.Wstawiamy do nagrzanego pieca bez termoobiegu na 175 stopni, na 50-60min. Gdy ostygnie- przecinamy na trzy blaty.
  • 2. Krem: Smietany miksujemy z fixami , cukrami.
  • 3. Blaty przekładamy - smarujemy dżemem, kładziemy krem i na to biszkopt.
  • 4. Robimy kolorwą masę lukrową: Gotujemy wodę z margaryną. Po zagotowaniu dodajemy mąkę i mieszamy.Chwilę gotujemy i ściągamy z ognia, chłodzimy. Gdy ostygnie dodajemy aromat i zaczynamy mieszać z cukrem pudrem. Dosypujemy stopniowo cukier i ugniatamy do momentu aż masa zacznie odchodzić od palców i utworzymy z niej kulę. Następnie dzielimy na 3 kulki - dodajemy do każdej barwnik (biały,zółty,niebieski).Rozwałkujemy masę i wycinamy niezbędne elementy.
  • 5. Przed położeniem lukru, trzeba obłożyć tort dokładnie masą przygotowaną z margaryny i cukru pudru (miksujemy na gładko).Dokładnie szpatułką obklejamy tort, tak aby lukier nie miał styczności ze śmietaną.
  • 6. Nakładamy lukrowe elementy.Wstawiamy (najlepiej na noc) do lodówki. Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować