1.1.W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Biszkopt na blachę 25xm x27cm. Białka oddzielamy. miksujemy z solą na puszystą pianę, w między czasie dodajemy powoli cukier. Do piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Odkładamy mikser. Dodajemy partiami przesiane mąki i proszek.Mieszamy łyżką.Na końcu dodajemy olej i mieszamy.Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartę.Wylewamy ciasto.Wstawiamy do nagrzanego pieca bez termoobiegu na 175 stopni, na 50-60min. Gdy ostygnie- przecinamy na trzy blaty.
2.Krem: Smietany miksujemy z fixami , cukrami.
3.Blaty przekładamy - smarujemy dżemem, kładziemy krem i na to biszkopt.
4.Robimy kolorwą masę lukrową: Gotujemy wodę z margaryną. Po zagotowaniu dodajemy mąkę i mieszamy.Chwilę gotujemy i ściągamy z ognia, chłodzimy. Gdy ostygnie dodajemy aromat i zaczynamy mieszać z cukrem pudrem. Dosypujemy stopniowo cukier i ugniatamy do momentu aż masa zacznie odchodzić od palców i utworzymy z niej kulę. Następnie dzielimy na 3 kulki - dodajemy do każdej barwnik (biały,zółty,niebieski).Rozwałkujemy masę i wycinamy niezbędne elementy.
5.Przed położeniem lukru, trzeba obłożyć tort dokładnie masą przygotowaną z margaryny i cukru pudru (miksujemy na gładko).Dokładnie szpatułką obklejamy tort, tak aby lukier nie miał styczności ze śmietaną.
6.Nakładamy lukrowe elementy.Wstawiamy (najlepiej na noc) do lodówki. Smacznego!!!!
Komentarze