Tort upiekłam na urodzinki w rodzinie. Tort przedstawia stworka Minionka. Świetny na bal urodzinowy dla dzieci.Powinien być żółty, ale mi tego koloru zabrakło.
3 godz. 20 min
Składniki:
ciasto czekoladowe na 1 tortownicę:
-1/2 margaryny-125g
-2 ciemne czekolady-200g.
-5 jajek
-150 g.pudru cukru
-1 cukier waniliowy
-150 g. mąki
-1 łyżeczka proszku do piecz.
ciasto czekoladowe na 2 tortownicę:
-1/2 margaryny-125g
-2 ciemne czekolady-200g.
-5 jajek
-150 g.pudru cukru
-1 cukier waniliowy
-150 g. mąki
-1 łyżeczka proszku do piecz.
biszkopt:
-5 jajek
-200 g. cukru
-125 g. mąki tortowej
-125 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem czekoladowy, biały :
-500 ml. śmietanki 30 %
-2 białe czekolady-200 g.
-50 g. cukru pudru
-1 krem do tortów śmietankowy, w proszku
-4 op. serków Danonek po-140 g.
-1 serek mascarpone-250 g.
-6 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
1 puszka brzoskwiń
krem czekoladowy, ciemny :
-500 ml. śmietanki 30 %
-2 ciemne czekolady-200 g.
-50 g. cukru pudru
-1 krem do tortów czekoladowy, w proszku
-4 op. serków Danonek po-140 g.
-1 serek mascarpone-250 g.
-6 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
Tort ''minionek'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto czekoladowe- Margarynę wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to tortownicy 23 cm, wyłożonej tylko papierem na dole. Piec w 175* ok.30 min.(sprawdzić patyczkiem).
Upiec taki sam drugi placek.
2.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem. Piec ok.30 min. w 175*.Z tego biszkoptu wyciąć i poskładać dwa krążki po 23 cm. oraz dwa kawałki na ręczki stworka.
3.Ciasta czekoladowego przekroić na dwa krążki.Włożyć spody, do dwóch tortownic.
4.krem czekoladowy,biały- Czekoladę wraz ze śmietanką,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem,potem kremem w proszku.Następnie dodawać porcjami serki i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Dodać połowę pokrojonych, odsączonych brzoskwiń.Krótko wmieszać i wyłożyć do dwóch tortownic,po równo.
5.Przykryć wyciętymi krążkami z biszkoptu.
6.krem czekoladowy, ciemny-Zrobić tak samo jak krem jasny.Wyłożyć do dwóch tortownic, po równo.
7.Przykryć ostatnimi krążkami z ciasta czekoladowego.Schłodzić obie tortownice w lodówce.
8.Zdjąć obręcz z dwóch tortownic.
9.Tacę zabezpieczyć papierem, lub folią. Na środku zrobić kleks z kremu maślanego.
10.Ułożyć I piętro tortu, na tackę.Dla bezpieczeństwa, włożyć rurki od napoi,obciąć równo z górą.
11.krem maślany-Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i paroma kroplami olejku pomarańczowego.
Górę posmarować, odrobiną kremu maślanego.
12.Na torcie ułożyć jako stelaż, koło z tekturki. Posmarować ją też,delikatnie kremem maślanym.
13.Włożyć II piętro tortu.
14.Ściąć górę tortu, formując główkę. Ja za mało obcięłam.Przykleić rączki stworka.
15.Całość posmarować, kremem maślanym.
16.Obłożyć odpowiednio, masą cukrową i przykleić dekoracje.
Komentarze