Tort "Mleczna kanapka"

4.42 (160 ocen)

Pyszne czekoladowe ciasto w połączeniu z mleczną masą. Wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    1/2 szkl cukru
    1 łyżka oleju
    1/3 szkl mąki pszennej
    1/3 szkl maki ziemniaczanej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa z mleka w proszku:
    1/2 szkl mleka
    1/3 szkl domowego cukru waniliowego (lub 1/2szkl cukru i 2 łyżki c.waniliowego)
    1/3 szkl cukru
    2 szkl mleka w proszku (tego niebieskiego)
    350g miękkiego masła

    Polewa:
    1 czekolada mleczna
    1/2 czekolady gorzkiej
    3 łyżki śmietanki 30%
    czekoladowa posypka
Wystaw ocenę:

4.42 (160 ocen)

Tort "mleczna kanapka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać aż będą szkliste. nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy (23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt i piec ok pół godziny w 170st. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
  • 2. Masa: Mleko zagotować z cukrami, ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, nadal ucierając dodawać stopniowo płynne mleko. Na koniec mleko w proszku i zmiksować na gładką masę.
  • 3. Biszkopty naponczować mocną herbatą. Połowę masy wyłożyć na jeden krążek, połowę na drugi.
  • 4. Czekolady połamać i ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać torcik i posypać czekoladowymi posypkami. Schłodzić.

Porady

Torcik przed podaniem warto wyciągnąć na 15 min wcześniej z lodówki bo masa i polewa mogą się źle kroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować