Tort "mleczna kanapka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać aż będą szkliste. nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy (23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt i piec ok pół godziny w 170st. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
2.Masa: Mleko zagotować z cukrami, ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, nadal ucierając dodawać stopniowo płynne mleko. Na koniec mleko w proszku i zmiksować na gładką masę.
3.Biszkopty naponczować mocną herbatą. Połowę masy wyłożyć na jeden krążek, połowę na drugi.
4.Czekolady połamać i ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać torcik i posypać czekoladowymi posypkami. Schłodzić.
Porady
Torcik przed podaniem warto wyciągnąć na 15 min wcześniej z lodówki bo masa i polewa mogą się źle kroić.
Komentarze