Tort mocno czekoladowy

4.5 (182 ocen)

  • 5 godz.

Tort jest mocno czekoladowy, wykonany z czekoladowych biszkoptów, przełożony polewą czekoladową i nasączony brzoskwiniowym ponczem.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Tort mocno czekoladowy


    SKŁADNIKI: na biszkopt czekoladowy o średnicy 22-25 cm ; czas przygotowania ok.5 godzin

    Z podanych składników należy upiec dwa biszkopty:

    2 x 100 g czekolady 74%
    2 x 6 jaj (osobno białka i osobno żółtka)
    2 x 6 łyżek cukru
    2 x 5 łyżek mąki tortowej (150 g)
    2 x 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli


    Polewa do przełożenia:


    600 g czekolady
    400 ml śmietanki 35%
    4 krople olejku rumowego
    2 szczypty czarnego pieprzu

    Poncz:

    3 łyżki powideł brzoskwiniowych
    400 ml wody
    2 łyżki rumu
    3 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny

    Polewa na tort:

    150 g czekolady
    80 ml śmietanki 35%





Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort mocno czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boku nie smarujemy , ani nie posypujemy.
  • 2. Pierwszy biszkopt z sześciu jaj.

    Obydwa rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej na średniej mocy.
    Białka ubić ze szczyptą soli, gdy będą lekko ubite dodać 3 łyżki cukru i ubić na sztywną pianę.
    Żółtka zmiksować na kogel-mogel z pozostałymi 3 łyżkami cukru. Do puszystych żółtek, wlać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Następnie dodać po kilka łyżek piany i delikatnie połączyć.
    Wsypać mąkę i ostrożnie wymieszać.
    Przełożyć do tortownicy , wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180'C przez ok. 30 minut. Sprawdzić środek patyczkiem, czy jest upieczony.
    Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić jeszcze
    przez 30 minut w formie.
    W podobny sposób przygotować drugi biszkopt.
    Upieczone biszkopty pozostawić do ostygnięcia. Zimne wstawić na godzinę do lodówki , co ułatwi ich krojenie.
  • 3. Przygotować poncz:
    Wszystkie składniki oprócz rumu i zapachu, zagotować, lekko przestudzić i dodać rum i olejek. Odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Polewa do przełożenia:
    Czekoladę rozpuścić ze śmietanką na małym ogniu , ciągle mieszając. Dodać pieprz i aromat, wymieszać.
  • 5. Zimny biszkopty przekroić nożem żyłkowym na 3 cienkie blaty lub dwa grubsze. Każdy nasączyć dobrze ponczem.
    Odczekać 30 minut, żeby poncz dobrze się wchłonął.
    Ułożyć pierwszy blat na paterze i posmarować polewą. Przykryć kolejnym krążkiem i posmarować. To samą czynność, powtórzyć z następnym biszkoptami. (Pamiętajmy, że jeżeli chcemy mieć równy tort, na wierzch, należy ułożyć odwrócony, spodni blat biszkoptu).
    Posmarować bok i wierzch tortu pozostałą polewą , żeby wyrównać niedoskonałości.
    Tort wstawić na 30 minut do lodówki, aby polewa stężała.
    Końcowa dekoracja.Rozpuścić 150 g czekolady ze śmietanką i jeszcze lekko ciepłą, polać schłodzony tort.
    Wyrównać wierzch i bok. Można udekorować całość białą czekoladą, tworząc esy-floresy lub np. truskawkami w czekoladzie czy czekoladowymi wiórkami.
    Smacznego :)

Porady

Pamiętajmy, że jeżeli chcemy mieć równy tort, na wierzch, należy ułożyć odwrócony, spodni blat biszkoptu) Serdecznie zapraszam na facebook Esmeraldy http://www.facebook.com/EsmeraldaZeSmakiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować