Tort motyl

4.5 (150 ocen)

Tort piekłam na 2 latka mojej córki Kasi. Córeczka sama wybierała kolory. Tort według niej miał być czerwony jak serduszko i różowy jak księżniczka. Stąd te barwy. Polecam gorąco.

Składniki:


  • Wkładka orzechowa ( na 1 blat):
    - 10 dag orzechów mielonych,
    - 5 dag orzechów siekanych,
    - 1 szczypta proszku do pieczenia,
    - 4 łyżki cukru,
    - 4 jajka,
    - 1 łyżka mąki krupczatki,
    - 1 łyżka bułki tartej,
    Wkładka kokosowa:
    - 5 białek,
    - 15 dag cukru,
    - 10 dag kokosu,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 1 szczypta proszku do pieczenia
    Wkładka czekoladowa:
    - 4 jajka,
    - 10 dag cukru,
    - 6 łyżek mąki,
    - 2 płaskie łyżki kakao,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - Szczypta sody.
    Masa kawowa:
    - 3,5 kostki masła,
    - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    - 1 kieliszek alkoholu

    - 1,5 litry mleka,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka mąki tortowej,
    - 6 żółtek,
    - 3 cukry waniliowe,
    - 5 łyżek cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wkładka orzechowa: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą i delikatnie mieszamy z ubitą masą jajeczko-cukrową. Ciasto wylewamy na tortownice o średnicy 26 cm. Pieczemy w 180°C przez 20 min.
    W ten sposób należy upiec 2 placki orzechowe.
  • 2. Wkładka kokosowa: Białka ubijamy, dodajemy cukier. Do puszystej masy dodajemy wymieszane pozostałe składniki. Delikatnie mieszamy. Pieczemy na tortownicy o śr 26 cm w 170°C.
    Studzimy,
  • 3. Masa: Litr mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy,

    Ucieramy masła. Dodajemy budyń. Część masy odstawiamy do dekoracji ( około ¼). Do pozostałej części dodajemy zaparzoną wcześniej i przestudzoną kawę rozpuszczalną oraz alkohol.
  • 4. Wkładka czekoladowa: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka. Następnie całość mieszamy delikatnie ze sypkimi składnikami. Przelewamy na tortownicę i pieczemy 15 min w 180°C. Studzimy.
  • 5. Przełożenie: Ciasto orzechowe – masa- ciasto czekoladowe – masa – ciasto kokosowe – masa – ciasto orzechowe.
  • 6.
    W trakcie przekładania krążki, oprócz kokosowego ponczujemy ( ja zaparzam około 0,5 szklanki kawy rozpuszczalnej , słodzę i do przestudzonej dodaje około 1/3 szklanki alkoholu).
  • 7. Tak przełożony tort schładzam w lodówce. Gdy jest już zastygnięty przecinamy tort na połowę i połówki obracamy, tak aby powstały skrzydła motyla. Dekoru jemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować