Tort piekłam na 2 latka mojej córki Kasi. Córeczka sama wybierała kolory. Tort według niej miał być czerwony jak serduszko i różowy jak księżniczka. Stąd te barwy. Polecam gorąco.
1.Wkładka orzechowa: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą i delikatnie mieszamy z ubitą masą jajeczko-cukrową. Ciasto wylewamy na tortownice o średnicy 26 cm. Pieczemy w 180°C przez 20 min.
W ten sposób należy upiec 2 placki orzechowe.
2.Wkładka kokosowa: Białka ubijamy, dodajemy cukier. Do puszystej masy dodajemy wymieszane pozostałe składniki. Delikatnie mieszamy. Pieczemy na tortownicy o śr 26 cm w 170°C.
Studzimy,
3.Masa: Litr mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy,
Ucieramy masła. Dodajemy budyń. Część masy odstawiamy do dekoracji ( około ¼). Do pozostałej części dodajemy zaparzoną wcześniej i przestudzoną kawę rozpuszczalną oraz alkohol.
4.Wkładka czekoladowa: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka. Następnie całość mieszamy delikatnie ze sypkimi składnikami. Przelewamy na tortownicę i pieczemy 15 min w 180°C. Studzimy.
5.Przełożenie: Ciasto orzechowe – masa- ciasto czekoladowe – masa – ciasto kokosowe – masa – ciasto orzechowe.
6.
W trakcie przekładania krążki, oprócz kokosowego ponczujemy ( ja zaparzam około 0,5 szklanki kawy rozpuszczalnej , słodzę i do przestudzonej dodaje około 1/3 szklanki alkoholu).
7.Tak przełożony tort schładzam w lodówce. Gdy jest już zastygnięty przecinamy tort na połowę i połówki obracamy, tak aby powstały skrzydła motyla. Dekoru jemy dowolnie.
Komentarze