Tort- motyl

0 (0 ocen)

Jest to najprostszy a zarazem najlepszy tort, zrobiony dla mojej chrześnicy na drugą rocznicę urodzin.

Składniki:

  • Biszkopt:
    20 jajek
    3 szkl. cukru
    3 szkl. mąki
    proszek do pieczenia.
    Krem:
    bita śmietana 36 proc.
    cukier puder 3-4 łyżki
    truskawki (ilość według uznania)
    żelatyna lub galaretka truskawkowa
    Dekoracja (wg. uznania):
    kiwi
    mandarynki
    kilka truskawek
    kokos lub kolorowe cukierki

Tort- motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy wraz z proszkiem i dodajemy na koniec. Ciasto pieczemy w piekarniku w 180 °C, ok 30-35 min. Po ostudzeniu wykrawamy wzór motyla.
    2. Truskawki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy krem. Rozpuszczamy żelatynę lub galaretkę i dodajemy najpierw truskawki a na końcu dokładnie ale nie za długo mieszamy wszystko z żelatyną.
    3. Przekładamy tort masą. Boki można obsypać kokosem lub cukierkami kolorowymi. Wierzch wyrównujemy łopatką i kładziemy posiekane w plasterki owoce.

Porady

Wzór motyla najlepiej wyciąć z grubej tektury. Boki i wierzch najlepiej udekorować białą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy