Wyśmienity tort. Ze względu na moją siostrę która nie może w żadnym daniu mieć laktozy tort jest dietetyczny ale zarazem bardzo smaczny.
4 godz.
Składniki:
1.Ciasto kruche:
mąka 20 dag
cukier puder 8 dag
margaryna Tortowa z biedronki (bez mleka i bez laktozy) 8 dag
żółtka 3 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
2.Masa Kokosowa:
Białka 3 szt
1 szklanka cukru pudru,
20 dag wiórek kokosowych,
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 20 minut w temp. 180 stopni C.
3.Ciasto orzechowe:
Jajka 5 szt
orzechy włoskie mielone 15 dag
cukier 15 dag
bułka tarta 2 łyżki
mąka 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
4. Masa orzechowa:
Masa którą robię do orzeszków.
0,5 szkl cukru pudru
20 dag margaryny Tortowa z biedronki (bez mleka i bez laktozy 20 dag
3/4 szkl mleka sojowego waniliowego również dostępne w biedronce
15 dag mielonych orzechów włoskich lub laskowych
Zagotować mleko sojowe i wrzącym zalać przygotowane orzechy, wymieszać i dostawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami stopniowo dodawać do niej ostudzone orzechy z mlekiem sojowym. Dokładnie masę wymieszać i najlepiej ostudzić.
Do tortu potrzebujemy jeszcze słoiczek powidła śliwkowego lub innego wg uznania i słoik drylowanych wiśni oraz poncz do nasączenia poszczególnych części tortu.
5.Poncz:
1 szklanka wody
pół szklanki cukru
1 cytryna
aromat rumowy lub rum.
1.1.Ciasto kruche:
Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ciasto 20-25 minut w 180 stopniach C. (aż się zrumieni troszkę)
2.Masa Kokosowa:
Białka które zostały po kruchym cieście ubić na sztywną pianę,następnie dodać cukier puder, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
3.Ciasto orzechowe:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na tortownicę. Piec około 1 godz w temp 160 stopni.
4. Masa orzechowa:
Zagotować mleko sojowe i wrzącym zalać przygotowane orzechy, wymieszać i dostawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami stopniowo dodawać do niej ostudzone orzechy z mlekiem sojowym. Dokładnie masę wymieszać i najlepiej ostudzić.
5.Poncz:
Wodę zagotować z cukrem, pozostawić do wystygnięcia dodać sok z
cytryny i aromat rumowy lub rum.
Tak przygotowane ostudzone placki układamy następująco:
Ciasto kruche nasączamy ponczem, smarujemy powidłem, układamy wiśnie drylowane jedna koło drugiej smarujemy ponownie powidłem cieniutko, kroimy na pół ciasto orzechowe jedną część kładziemy na wiśniach, ciasto orzechowe nasączamy ponczem, nakładamy masę orzechową, kładziemy ciasto kokosowe, smarujemy powidłem kładziemy drugą część ciasta orzechowego, nasączamy i smarujemy masą orzechową wierzch i pozostałe boki.
Dekorujemy wg uznania i dajemy do lodówki do schłodzenia.
Komentarze